Vught - Esscheweg 12A - (073) 657 02 96 | Udenhout - Kreitenmolenstraat 43 - (013) 511 59 90

Op reis met de tandem

Op reis met de tandem

Hoe we op vakantie gaan? Op de fiets, of beter gezegd op de tandem. Waarom? Omdat het zo leuk is! Een reis op de fiets is fantastisch, op de tandem maakt het nóg leuker. De uitzichten onderweg zijn adembenemend, er is vrijheid en niets hoeft (op tijd thuis zijn). En op de tandem ga je het avontuur echt samen aan. Hoe dan ook, wij hebben prachtige fietstochten gemaakt. Vele kilometers, lees ruim 16.000, door 16 Europese landen. Een wereldreiziger is die tandem van ons nog niet; maar wat niet is, kan nog komen.

In het voorjaar van 2012 hebben we onze eerste kilometers gemaakt, van De Tweewieler in Udenhout naar Wijk en Aalburg. Niet veel later vertrokken we naar Barcelona, bepakt en bezakt en vrijwel ongetraind. Nadat we het vlakke Nederland en Vlaarderen doorkruist hadden, kregen we in de Ardennen onze eerste klim rond het Château de Vêves voor de kiezen, een die we ons nog lang zullen heugen… De wereldradio was ook mee, alleen was de Nederlandse wereldomroep niet meer in de lucht. Naast de wereldradio dachten we ook vele landkaarten, dikke boeken en andere ‘rotzooi’ nodig te hebben onderweg. Bij nader inzien hadden we aan een GPS en het routeboekje wel voldoende. Elke kilo moet immer mee de berg op, daar waren we achter gekomen. Halverwege de reis, op een camping bij Cluny in Frankrijk, troffen we behulpzame landgenoten met een tandem én een camper aan. Zij hebben al onze overbodige spullen mee terug naar Nederland genomen. 7 kilo lichter zijn we onze reis vervolgd. Voor de goede orde, alle spullen vervoerden we in een zogenaamde Bob Yak achter onze fiets, een inhoud van zo’n 90 liter. Daar kan veel in, heel veel. We waren zo’n 4 meter lang.

Halverwege onze reis naar Barcelona besloten we om het jaar erop naar Rome te fietsen. Bij terugkomst uit Barcelona hebben we eerst het grootste gedeelte van onze uitrusting vernieuwd. De Bob Yak bleef thuis en onze oude Agu fietstassen met regenhoes werden vervangen voor degelijke Ortlieb tassen, waterdicht wel te verstaan. Die regenhoezen waren zo’n gedoe, tegen de tijd dat we de hoezen om de tassen hadden, waren we zelf nat. Met beduidend minder kilo’s gingen we in de zomer van 2013 op weg naar Rome. Tien landen, zes weken en 2800 km later kwamen we aan in Rome. Of onze nieuwe fietstassen waterdicht waren? Geen idee. We hadden geen druppel regen gezien. Een jaar later konden we daarentegen zeggen dat onze fietstassen heel erg goed waterdicht waren. Van Venetië via Kroatië en Praag zijn we naar Nederland gefietst, althans dat was de bedoeling. Het was een prachtige reis, maar die regen… Er leek geen eind aan te komen. Tot overmaat van ramp was onze tent ook aan vervanging toe. De tentstokken braken continue, handig is anders met regen. In Praag een nieuwe tent op de kop getikt en onze tocht naar huis vervolgd. Tot we in Paderborn waren (Duitsland). Onze achterband klapte op zaterdagmiddag. De fietsenmakers in de omgeving waren al dicht en opende hun deuren pas op maandagochtend. Op zoek naar een andere fietsenmaker in een andere plaats zat er niet in. We hadden maar een fiets, en die was nou net kapot. Een studieverplichting eind augustus beperkte onze tijd, wachten tot maandag was geen optie. We werden, met tandem en al, opgehaald in Paderborn.

De zomer van 2015 zijn we, ter ere van de 35jarige bruiloft van onze (schoon)ouders, naar Parijs gefietst met het hele gezin, en weer terug. Spanje stond nog op onze lijst (deze lijst lijkt overigens oneindig lang te zijn). Het leek ons een uitstekend idee om juli/augustus 2016 Spanje te doorkruisen, van Bergerac naar Lissabon. En het was een uitstekend idee! Geen druppel regen gezien en we hebben het ook niet koud gehad. Soms een beetje warm, een kniesoor die er op let. Het was prachtig in Spanje.

En toen, toen kwam de zomer van 2017 inzicht. Een zomer die vooral in het teken stond van onze bruiloft. Of we een trouwauto nodig hadden? Nee, natuurlijk niet, we hebben een witte tandem! Zo gezegd, zo gedaan, wij zijn op onze tandem getrouwd. En ook onze huwelijksreis was op de tandem; van Basel naar Nice.

En nu? Plannen aan het maken voor onze volgende trip. Eind deze zomer wellicht van zuid naar noord Spanje. Of misschien toch niet, we weten het nog niet. Het zal niet de eerste keer zijn dat we kort voor vertrek bedenken waar we gaan fietsen. Een vliegticket is immers voldoende voor een onvergetelijke reis, als je je fiets maar meeneemt.

We horen je denken, hebben ze nooit pech gehad onderweg? Genoeg. Lekke banden, we zijn de tel inmiddels kwijt. Datzelfde geldt voor de gebroken kettingen. Een bagagedrager die losbrak, een gebroken naaf, een scheur in de achteras, je vraagt je haast af wat we niet gesloopt hebben onderweg; ons fietsplezier! De Tweewieler maakt onze tandem steeds weer en wij fietsen vrolijk verder.

Een laatste tip. Besmet met het fietsvakantievirus? Zorg dan voor voldoende vakantiedagen en geniet!

Op de camping in Figueras (Spanje)
Onderweg naar Rome, op de Alpen
Naar huis fietsen zat er niet meer in (nabij Paderborn)
Het tentenkamp onderweg naar Parijs
Een prachtig stukje Spanje
De uitloop van de Zwitserse Alpen