Vught - Esscheweg 12A - (073) 657 02 96 | Udenhout - Kreitenmolenstraat 43 - (013) 511 59 90

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Na een voorbereiding van diverse maanden ben ik met mijn zwager op 26 mei jl. vertrokken met als doel Santiago de Compostela. Enkele dagen daarvoor had “De Tweewieler” mijn Gazelle hybride nog geperfectioneerd.

Ook nieuwe banden, Schwalbe marathon plus (28×15/8x 13/8), nieuwe ketting en nieuwe achtertandwielen waren gemonteerd. Het technische gedeelte heeft het de gehele reis niet laten afweten, zelfs geen lekke band, terwijl de wegen ook veel kuilen, keien en grind als wegdek hadden. Het was een bijzondere reis, 4 weken weg van huis en vrouw. Het begin was veelbelovend. Mijn 2 zoons hebben ons de eerste dag circa 60 km begeleid, hartverwarmend.

Daarna deden wij met behulp van de reisgids en ons Garmin GPS systeem het zelf. Thuis hadden wij de volledige route in tracks geladen in het systeem. Wat een uitvinding voor fietsers.

7-BDe communicatie was via het mobiele apparaat. Iedere dag werd meegedeeld waar wij zaten, zelfs met plaatsnaam (want dat wilde iedereen? weten). Overnachten deden wij in B&B, hotel, chambre d’hotes, gite, refugio (herberg) en een keer een echt kasteel met een barones als gastvrouw.

Het fietsen ging goed. In de eerste week moet je wel diverse keren gaan verzitten. De billen zijn toch niet gewend om uren achter elkaar te worden belast. Het weer was uitstekend. Twee keer een aantal uren regen, soms harde wind maar verder mooi weer. Ik had soms medelijden met de (pelgrim)wandelaars in Spanje. Wat is dat afzien op die eindeloze wegen en de brandende zon op je lijf. Hoeveel hoogtemeters wij hebben gemaakt weet ik niet, maar in je eigen tempo kom je toch heel ver. In Noord-Spanje, na de eerste echte beklimming, kom je in een natuurgebied. Heel bijzonder en alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Hier zie je de vale gieren in het echt. Wat zijn deze vogels groot als je ze dichtbij ziet. Voor mij het mooiste gedeelte. Natuurlijk veel kerken, kloosters, musea gezien. De meeste kerken zijn overdag gesloten. Het schijnt dat o.a. pelgrims wel eens een aandenken meenemen. Santiago (aankomst 26-06-2011 om 13.00uur) als stad was voor mij helaas niet wat ik ervan had verwacht. Ook hier heeft de handel toegeslagen.

De terugtocht deden wij op 28 juni jl. per vliegtuig. Het thuis zijn is echt weer heerlijk. Ruim 4 weken weg is achteraf toch wel lang. De fiets en de bagage werd keurig via UPS thuis afgeleverd.

Mede dankzij mijn vrouw, kinders, zwager en een goede fiets (bedankt tweewieler) een onvergetelijke tocht van 2569 km en ruim 500 foto’s rijker.

Vr. groet, Jan de Ruijter.